Babaváró hitel JTM számítás

Hogy működik a JTM számítás a babaváró hitelnél?

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
2019.05.30
Frissítve: 2019-08-16 Létrehozva: 2019-05-30
3895983

A bankok döntenek a hitelképességről

 

A hitelbírálattal kapcsolatban egyelőre keveset tudunk: ami rendelkezésre áll, az a babaváró hitelre vonatkozó rendelet. Ez kimondja, hogy a bankok a hitelképességet a saját belső szabályzatuk alapján határozzák meg. A rendelet alapján a hiteligénylőknek meg kell felelniük a JTM szabályozásnak is, ami éppen a babaváró hitel indulásakor, július 1-jén válik szigorúbbá.

 


Ismerd meg a babaváró hitel feltételeit, és ellenőrizd, hogy jogosult vagy-e a 10 millió forintos kamatmentes kölcsönre!


 

Mit jelent pontosan a JTM?

 

A JTM a jövedelemarányos törlesztési mutató rövidítése. Része a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kidolgozott adósságfék rendszernek, melynek a legfőbb célja megelőzni a lakosság túlzott eladósodását. A JTM-et minden 200 000 forint feletti hitelösszegnél vizsgálni kell, így a babaváró hitelnél is figyelembe kell venni a hitelbírálatnál.

 

A JTM-mel kapcsolatos változás már a tavaly októberi módosításnál is ismert volt, míg a babaváró hitel részletei a 2019. március 12-i Magyar Közlönyben jelentek meg.

 

JTM számítás a babaváró hitelnél

 

Tehát az biztos, hogy a jövedelemarányos törlesztési mutató vonatkozni fog a babaváró hitelt igénylő házaspárokra, de hogy ezt pontosan hogyan fogják a bankok alkalmazni, egyelőre nem tisztázott, mivel a kamattámogatás nélkül egy 5 éves kamatperiódusú, változó kamatozású kölcsönről van szó.

 

A hitelbírálatnál a bankok figyelembe fogják venni a pár meglévő hiteleit, attól függetlenül, hogy csak egyikük nevén vannak, hiszen a babaváró hitelt a rendelet szerint csak közösen tudják igényelni. Figyelembe kell venniük a bankoknak a meglévő:

 

  • személyi kölcsönt,

  • autóhitelt,

  • jelzáloghitelt,

  • CSOK hitelt,

  • áruhitelt,

  • hitelkártya szerződést,

  • folyószámlahitel keretet,

 

illetve minden ezekhez kapcsolódó anyagi terhet. A nettó jövedelembe pedig természetesen csak az igazolt, legális jövedelem számítható be.

 

A házaspár nettó jövedelme számít

 

A rendelet szerint az igénylést csak házaspárok adhatják be, ami azt jelenti, hogy az igénylésnél mindkét fél jövedelmi körülményeit meg fogja vizsgálni a bank. A JTM számításnál a házaspár igazolt elsődleges és a másodlagos jövedelmét is figyelembe kell venni.

 

Elsődleges jövedelem többek között a munkából vagy vállalkozásból származó jövedelem, illetve a nyugdíj. Másodlagos jövedelem pedig például a családi pótlék, a CSED, GYED, GYES stb.

 

Miben változik a JTM szabály 2019. július 1-től?

 

A JTM rendelet meghatároz egy úgynevezett magas jövedelmet, aminek a határát eddig nettó 400 000 forintnál húzták meg: aki ennél kevesebbet keres, az kisebb arányban fordíthatta hiteltörlesztőre a jövedelmét, mint az, aki ennél többet visz haza.

 

Július 1. után ez a határ 400 000 helyett 500 000 forintra nő, vagyis az igénylő házaspárnak összesen legalább havi nettó félmillió forint kell ahhoz, hogy magas jövedelemnek számítson a fizetésük.

 

Július 1. utáni JTM szabályok:

 

JTM-re vonatkozó szabályok 2019. július 1. után

 

A jelenlegi JTM szabály

 

2018. október 1-jén változott legutóbb a JTM-re vonatkozó rendelet, azóta a kamatperiódus hosszát is figyelembe kell venniük a bankoknak a hitelképesség vizsgálatánál. Röviden: minél hosszabb a kamatperiódusa a hitelnek, annál nagyobb arányban fordíthatjuk hiteltörlesztésre a nettó jövedelmünket. Korábban ez nem volt így: a kamatperiódus hosszától független volt, hogy a fizetésünk mekkora részét fordíthattuk hiteltörlesztésre.

 

Az októberi változás a fix kamatozású hiteleket - így a legtöbb személyi kölcsönt - nem érintette, mivel ezeknél a konstrukcióknál korábban is 50% volt a törlesztésre fordítható arány. A hosszabb futamidejű, változó kamatozású jelzáloghiteleknél azonban sokakat érintett a módosítás. Jelenleg a következő JTM szabályozás van érvényben:

 

JTM-re vonatkozó szabályok 2018. október 1. után

 

Hitelkártyád vagy folyószámla hiteled van? Az is számít!

A jövedelemarányos törlesztési mutató számításánál a rendelet alapján azt is figyelembe kell venni, ha igénylőnek van hitelkártyája vagy folyószámlahitele - attól függetlenül, hogy ezeket aktívan kihasználja vagy sem. Hitelkártyánál és folyószámlahitelnél is a szerződésben szereplő hitelkeret 5 százalékával fog számolni a bank.

 

Nézzünk meg egy példát: ha a folyószámládhoz tartozik egy 300 000 forintos hitelkeret, akkor ennek az 5 százalékával, vagyis 15 000 forinttal úgy kell számolnia a banknak, hogy ez fix kiadás. Vagyis ennyivel lesz kevesebb az összeg, amennyit havonta törlesztésre fordíthatsz.

 

Babaváró hitel: a maximális törlesztő 50 000 forint

 

A babaváró hitel havi törlesztőrészlete a kezességvállalási díjjal együtt nem haladhatja meg az 50 000 forintot. Ez azonban csak addig érvényes, amíg a hitel kamatmentes. Amint a kölcsön piaci kamatozásúvá válik (pl. mert a pár elválik, vagy nem születik 5 éven belül gyermekük), a törlesztőrészlet megemelkedik, és a babaváró hitel kalkulátor számításai alapján elérheti a 74 ezer forintot is. Arról még nincs pontos információ, hogy a JTM-et melyik eset alapján fogják figyelembe venni a bankok.

 

Ki lehet váltani a meglévő hitelt a babaváró hitellel?

 

Mivel a babaváró hitel egy szabad felhasználású kölcsön, felhasználható hitelkiváltásra is, de csak bizonyos feltételekkel. Az biztosan kizáró ok, ha a házaspár valamelyik tagja szerepel a Központi Hitelinformációs Rendszer negatív adóslistáján, ebben az esetben ugyanis semmilyen célra nem vehetik fel a babaváró hitelt. A hitelkiváltásnál emellett az is feltétel szokott lenni, hogy a meglévő kölcsön törlesztésével ne legyünk megcsúszva.

 

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük,
a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
lead sikeresen elküldve