Személyi kölcsön
 • Személyi kölcsön kalkulátor 2021

A személy kölcsön kalkulátor a hitelösszeg, futamidő és jövedelmed megadása után az „ajánlatok megtekintése” gombra való kattintással kiszámolja, mennyi lesz a havi törlesztőrészlet és a futamidő alatt visszafizetendő teljes összeg díjakkal és kamatokkal. Az ajánlatokat a teljes visszafizetendő összeg alapján érdemes összehasonlítani, de megteheted ugyanezt a havi törlesztőrészlet és a THM alapján is. 

Állítsd be a kalkulátort.
Hitel összege (Ft)info
Futamidő (hó)info
Nettó jövedelmed (Ft)info
 
További beállítások
Részletes kalkulátor

Ajánlatok listázása
info
Válassz bankotinfo
További beállítások bezárása
nagyito
Hitel összege (Ft):
Futamidő (hó):
Részletes kalkulátor
info
info

Kapcsolódó szolgáltatások

Ingyenes hitel összehasonlítás

A személyi kölcsön kalkulátor összehasonlítja a banki ajánlatokat 10 millió Ft hitelösszegig. A kalkuláció ingyenes.

Törlesztési moratórium

2021. novembertől az általános moratórium véget ért, ezután csak meghatározott társadalmi csoportok függeszthetik fel a törlesztést 2022. június 30-ig. A feltételeket ebben a cikkben foglaltuk össze.

A személyi kölcsön előnyei

 1. Szabadon felhasználható
  Teljesen rád van bízva a felhasználás, nem kell beszámolnod a banknak arról, hogy mire költöd a kölcsönt. Ha új laptopra, autóra van szükséged, megveheted, vagy ha valamilyen felújítást hajtanál végre, szintén megteheted.
 2. Nem kell ingatlanfedezet
  Nincs szükség nagy értékű ingatlanfedezet bevonására, így nem kell kockára tenned a családi otthonod. A banknak egyedül jövedelmi fedezetre van szüksége. Ez azt jelenti, hogy neked rendszeres havi nettó jövedelemmel kell rendelkezned.
 3. Nagyon gyorsan igényelhető
  A legtöbb banknál már két nap leforgása alatt megtörténik a hitelbírálat és a kölcsönösszeg folyósítása. Sőt, egyre több bank kínál ügyfeleinek digitális megoldásokat. Így például az OTP Banknál számítógépen keresztül a fotelből is igényelhetsz 45 perc alatt, míg a CIB Bank app-ban akár 7 perc alatt kölcsönhöz juthatsz.

Hitel feltételek az igényléskor

Hiteligénylésnél a bankok elsőként arról döntenek, hogy hitelképes-e az igénylő, ezt a bankok úgynevezett K.O. kritériumok alapján határozzák meg. A lista részben törvényi feltételeken, részben pedig a bankok belső szabályzatán alapszik.

A leggyakrabban vizsgált szempontok:
 

Minden bank a saját szabályzata alapján végzi el a hitelképesség vizsgálatot. A leggyakoribb feltételek:

 • minimum életkor,

 • maximum életkor (NEM az igénylés pillanata számít, hanem a hitel lejáratának az időpontja),

 • állandó lakhely igazolása,

 • megfelelő munkaviszony,

 • elvárt nettó jövedelem,

 • megfelelő elérhetőség,

 • azonosító okmány megléte,

 • bankszámla,

 • van-e aktív vagy passzív lejárt tartozása az ügyfélnek a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR lista lekérdezés).

A bankok által támasztott feltételeket a Bank360 személyi kölcsön kalkulátora minden esetben tartalmazza.

Ezt vizsgálják a bankok a jövedelemmel kapcsolatban

A hiteligényléshez minden esetben szükség van igazolt jövedelemre, A bankok soha nem adnak kölcsönt jövedelemigazolás nélkül csak ingatlan- vagy tárgyi fedezetre.

 

A minimum jövedelemre vonatkozó feltételek bankonként eltérnek.  A bírálatnál három szempontot vizsgálnak:

 1. Milyen típusú jövedelemről van szó? Honnan származik? (pl. nettó munkabér, vállalkozói jövedelem, nyugdíj stb.)

 2. Elsődleges vagy másodlagos (kiegészítő) jövedelemről van-e szó?

 3. Hány százalékban számítja be a bank az adott jövedelmet?

 

A bankok csak akkor fogadják be az igénylést, ha elsődleges jövedelmet igazolsz, a kiegészítő jövedelem önmagában nem elegendő. Ha olyan bevételed van, amit nem tudsz igazolni, azt nem fogja figyelembe venni a bank a hitelbírálatnál.

 

Az elfogadható jövedelmek listáját a bankok saját belső szabályzata határozza meg. A jövedelemigazolás nem lehet régebbi 30 napnál, és nem fogadható el a három hónapnál frissebb munkahelyről.

 

Mi számít másodlagos jövedelemnek?

Ide számít minden olyan bevétel, amit nem munkával keresel, mint például:

 • GYES
 • GYED
 • családi pótlék
 • szociális járandóságok
 • ösztöndíj
 • ingatlan kiadásból származó jövedelem

 

Önállóan ezeket a bevételeket nem fogadja el a bank, de ha a jövedelemigazolásod mellé az ezeket hitelesen igazoló dokumentumokkal együtt leadod, azzal javítod az esélyeidet a kölcsönhöz. Bankonként változik, mit fogadnak el másodlagos jövedelemnek.

A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM)

A bank csak akkora törlesztőrészletet engedélyezhet, amelyet problémamentesen tudsz fizetni. Ehhez a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM) használják, amely alapján az MNB szabályozás szerint:

 • havi nettó 500 000 Ft jövedelem alatt a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a jövedelem 50 százalékánál,
 • havi nettó 500 000 Ft jövedelem felett a törlesztőrészlet nem lehet magasabb a jövedelem 60 százalékánál.

 

Mennyi személyi kölcsön vehető fel minimálbérre?

 

A JTM szabályozás szerint a nettó minimálbér (2022-ben adókedvezmények nélkül 133 000 forint) maximum 50%-át, azaz 66 500 forintot  tehetnek ki a felvett hitelek havi törlesztőrészletei.

 

Hitelbírálat

A hitelbírálattól függ, hogy mennyi pénzt kaphatsz. A hitelbírálatot a jövedelmed és a kiadásaid alapján végzik el. Csak akkora törlesztőrészletet vállalhatsz be havonta, amekkorát még problémamentesen tudsz fizetni a rendszeres kiadásaid rendezése után. Tehát minél több bevételed van és minél alacsonyabb szinten vannak a kiadásaid, annál több hitelt vehetsz fel, feltételezve, hogy nem voltál korábban problémás adós.

 

A felvehető kölcsönösszeg pénzintézetenként változó, de a legtöbbször a személyi kölcsön 200 000 és 10 000 000 forint közötti összegben érhető el. 

Futamidő

A személyi kölcsönök futamidejét te választod meg. A teljes futamidő alatt, annuitásos kamatszámítással fizeted vissza a kamatot és a tőketartozást. A leghosszabb időtartam, amire személyi kölcsönt igényelhetsz jellemzően 120 hónap (10 év).

 

Általában havi törlesztőrészletekkel fizeted a hiteled, elérhető azonban olyan kölcsön is, amely heti törlesztésű.

A személyi kölcsönök kamata 2021-ben

Az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően a személyi kölcsönök kamatozása az elmúlt évekhez képest drámaian, akár 10 százalék alatti értékre csökkent. Minél alacsonyabb egy kölcsön kamata, annál kevesebbet kell visszafizetned összességében, és annál alacsonyabb a havi törlesztőd.

THM: a legjobb mutató az összehasonlításhoz

A hitelek összehasonlítására az úgynevezett teljes hiteldíj mutató (THM) szolgál. Ebből kiderül, hogy a teljes hitelösszeghez képest mekkora arányt képviselnek a költségek.

A THM-ben szerepel: 

 • a kamat,
 • a folyósítási díj,
 • az egyszeri költségek,

amelyek mind-mind drágítanak egy kölcsönt.

A THM alapján objektíven össze tudsz hasonlítani több kölcsönt, majd eldönteni, hogy melyik a kedvezőbb számodra. Az összehasonlításnál ügyelj arra, hogy a THM nem tartalmaz olyan díjakat, amelyekkel nehéz előre kalkulálni, mint például a késedelmi kamat, büntetődíjak, vagy az árfolyam-ingadozásból származó költségváltozás, ahogy az a korábbi devizahiteleknél is tapasztalható volt.

 

Ha megnézzük THM alapján a Bank360 kalkulátorának ajánlatait, látható, hogy a THM - jövedelemtől függően -  7,22 százalék és 20,22 százalék között mozog. Ez egy 3 millió forintos, 48 hónapos futamidőre hitelfelvétel esetében több mint 16 ezer forintos különbséget jelent a havi törlesztőnél. 

Így találd meg a legjobb hitelt

A Bank360 személyi kölcsön kalkulátorban az egyes ajánlatokhoz tartozó akciókat is megtalálhatod, így további kamatkedvezményeket is igénybe vehetsz.

 1. A bankok a jövedelmedhez mérten állapíthatnak meg kamatfelárat, havi nettó 250 000 forinttól pedig megkaphatod a jobb ajánlatokat.
 2. Érkezzen jövedelmed a hitelező banktól kapott folyószámlára a további akciós kamatokért.


Mi ennek az oka? A banknak kevesebb kockázatot jelent, ha magas jövedelmed van, mert biztosabbnak látja a kölcsön visszafizetését, ha pedig a bankszámlád náluk vezeted, további bevételeket szereznek a számlavezetési díjakból.

Mennyi idő alatt jutok a személyi kölcsönhöz?

A hiteligénylés, hitelbírálat és folyósítás ideje általában pár óra és pár nap között váltakozik. Hogy pontosan mennyi ideig tart a folyamat, természetesen függ a hitelező banktól is, hiszen minden pénzintézet másképp működik. Erről részletesen itt írunk.

 

A minősített fogyasztóbarát kölcsönök esetében 2 munkanapban a hiteligénylés befogadásától számított 2 munkanapban maximalizálja a határidőt a folyósításra az MNB.

 

Általánosságban elmondható, hogy nagyobb, jellemzően 5 millió forint feletti hitelösszegnél már szükség van személyes ügyintézésre is. A pozitív hitelbírálat után a folyósítás hamar megtörténik.

Személyi hitel online

Személyi hitelt igényelni leggyorsabban online lehet, hiszen így nem kell személyesen bevinned a bankba a dokumentumokat és a jövedelemigazolást. A hitelbírálat szintén a teljesen online személyi hitelek esetében tart a legrövidebb ideig. Gyorsítja a folyamatot, ha ahhoz a bankhoz érkezik a havi rendszeres jövedelmed, akinél hitelt szeretnél igényelni.

 

Adóstárs bevonása

Az adóstárs ugyanúgy átesik jövedelemvizsgálaton és hozzájárul ezzel a kölcsönösszeg megnöveléséhez. Ugyanakkor felelősséget vállal azért, hogy a törlesztés folyamatos lesz. Adóstársnak leggyakrabban közeli rokont, házas- vagy élettársat vonnak be. Hosszabb ideig tart a hitelbírálat, ha adóstársat vonsz be a hitelbe.

A személyi kölcsön költségei

A legjobb személyi kölcsön kiválasztásánál érdemes utánajárni annak, hogy milyen egyszeri díjakkal vagy adminisztrációs költségekkel terhel majd minket a bank. A folyósítási díjon kívül előfordulhat még:

 • elő- és végtörlesztési díj
 • szerződésmódosítási díj
 • csatolt szolgáltatás díja. Ez olyan szolgáltatás, amelyet igénybe kellett venni a hitelfelvétel esetén (például biztosítás)

Ezek a költségek együttesen már tetemes összeget képezhetnek. Ezekről a díjakról a személyi kölcsön hirdetmény erre vonatkozó részében olvashatsz bővebben, amelyet a bank weboldalán vagy a bankfiókban vehetsz magadhoz.

 

A bankok folyamatosan versenyben vannak az ügyfelekért, így előfordulhat, hogy ezek közül a költségek közül elengednek egyet, vagy egyszerre akár többet is. Mielőtt meghoznád a végső döntést, a kalkulációnál ezt is érdemes figyelembe venni, mert lehet, hogy a hitel teljes díját figyelembe véve spórolhatsz is egy jó akcióval.

Személyi kölcsön GYES-en és GYED-en

A személyi hitel igénylésének alapfeltétele a rendszeres havi elsődleges jövedelem, például a munkabér, a nyugdíj vagy a vállalkozásból származó rendszeres jövedelem. A csed, a gyed, a gyes és a gyet a legtöbb banknál nem számít elsődleges jövedelemnek. Tehát ha csak ilyen típusú jövedelemmel rendelkezel, egyedül nem fogsz személyi kölcsönt kapni, olyan ha olyan adóstársat vonsz be a hitelbe, akinek van elsődleges jövedelme.

 

Ugyanakkor érdemes másodlagos jövedelemként igazolni a csed, gyed, gyes illetve gyet jövedelmeket, mert beleszámítanak a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóba (JTM), és ezáltal magasabb havi törlesztőt engedélyez a szabályozás. Ráadásul a magasabb együttes jövedelemre sokszor kedvezőbb kamattal vehetsz fel személyi hitelt. Részletek ebben a cikkben.

Személyi kölcsön nyugdíjasként

Ha nyugdíjasként veszel fel kölcsönt akkor a nyugdíjas igazolványodra és a nyugdíjszelvényekre lesz szükség, hogy a bank kölcsönt adhasson.

Személyi kölcsön vállalkozóként

Hiteligényléskor a vállalkozóknak jövedelemigazolás kell, amelyet a NAV állít ki a vállalkozás előző éves teljesítménye alapján.

 

Szükséges dokumentumok az igényléshez

Bár villámgyorsan lehet személyi kölcsönhöz jutni, még inkább felpörgetheted a folyamatot, ha már előre beszerzed az igényléshez szükséges papírokat és úgy keresed fel a választott bankot. Szükséged lesz

 • bármelyik fényképes személyigazolványra

 • lakcímkártyára

 • a már említett jövedelemigazolásra

 • és a bankszámlakivonatra.

Felmerülhetnek a bank oldalán speciális igények is, amennyiben indokolja a helyzeted, ha mondjuk vállalkozó vagy. Ilyenkor kérhetnek például

 • társadalombiztosítási igazolványt

 • a vállalkozás előző évéről szóló mérleget

 • őstermelő igazolványt

 • adótartozásról szóló állásfoglalást

Ezekről a dokumentumokról a bank másolatot készít, amelyet az aláírásoddal igazolsz. Más banknál, ahol lehetőséged van online hitelt igényelni, fénykép vagy scannelt változat készül.

Az igénylés folyamata

Az alábbiakat kell tenned hiteligénylésnél:

 1. Alaposan gondold át, mennyi hitelre van szükséged és hogyan fogod majd fizetni a törlesztőrészletet! Bármikor jöhet egy nem várt esemény, ami miatt kieshetsz a munkából, ám a kölcsönt ilyenkor is fizetni kell.
 2. Nézd meg, mik az igénylés feltételei. Vizsgáld meg pontról pontra, hogy megfelelsz-e a hitelbírálati követelményeknek. Legyél tisztában a hitel díjaival is és ne spórold meg a részletek elolvasására szánt időt.
 3. Kezdd el begyűjteni a szükséges dokumentumokat a munkáltatódtól vagy NAV-tól, speciális esetben pedig érdeklődj a banknál az igazolás módjáról.
 4. Ha minden papírt összekészítettél, kezdődhet ténylegesen az igénylés. Add le a dokumentumokat, hogy a bank megkezdhesse a hitelbírálatot. Ezt megteheted online vagy egy bankfiókban is.
 5. A hitelbírálat eredménye után a bank tesz neked egy összegre, kamatra és futamidőre szóló ajánlatot. Ha ezt nem fogadod el, tovább kell keresgélned, ha pedig elfogadod, már érkezik is a számládra a kölcsön.

Személyi hitel videóazonosítással!

Bizonyos összeghatárig a hiteligénylés teljes folyamata, a hiteligény megadásától a szerződés aláírásáig is történhet online, anélkül, hogy el kellene hagynunk az otthonunkat. Amellett, hogy így sokkal kényelmesebb az ügyintézés, néhány banknál kamatkedvezmény is elérhető azoknak, akik online indítják el az igénylési procedúrát. Ha szeretnél többet tudni arról, hogyan működik az akár azonnal felvehető hitel, olvasd el a cikkünket!

Kizáró okok

Sajnos előfordulhat, hogy elutasítják a kérelmedet. Ez leggyakrabban az alábbi esetek miatt fordulhat elő:

 • Nem tudsz megfelelő jövedelmet igazolni. Ez abból adódhat, hogy nincs bejelentett munkahelyed, vagy valamiért nem tudsz jövedelemigazolást szerezni. A bank számára ez azt jelzi, hogy nincs annyi pénzed, amiből tudnád rendszeresen visszafizetni a hitelt.
 • A legtöbb hitelintézetnél kizáró ok, ha aktív vagy passzív tartozással szerepelsz a negatív adóslistán, más néven KHR-listán.
 • Nem tudsz elegendő összefüggő munkaviszonyt igazolni. Legalább 3-6 hónapra van szükség, a szigorúbb bankoknál viszont ez akár 12 hónap is lehet.
 • Túl fiatalon szeretnél hitelt felvenni: a minimum életkort a bankok határozzák meg, ez általában 18-23 év között van. Ha fiatalabb vagy az igénylés időpontjában, mint az elvárt minimum, akkor be kell vonni egy idősebb adóstársat a szerződésbe.
 • Túl idősen szeretnél hitelt felvenni.
 • Nincs állandó bejelentett lakcímed. Néhány banknál elég a tartózkodási helyet igazolni.
 • Az igénylés pillanatában nincs érvényes arcképes igazolványod, mert azok lejártak.
 • Nem tudsz felmutatni telefonos elérhetőséget (vezetékes vagy mobil). Van, ahol a legutóbbi telefonszámla befizetését is igazolni kell.

KHR-esként vehetek-e fel személyi kölcsönt?

Ha szerepelsz a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, korábban BAR-lista) negatív adóslistáján, tehát már meggyűlt a bajod korábban a hiteltörlesztéssel, akkor nem valószínű, hogy kölcsönt tudsz felvenni. Ha szeretnél többet megtudni a negatív adóslistáról, arról, hogy mit jelent az aktív vagy passzív státusz, akkor itt olvashatsz további részleteket.

 

OTP Bank szabad felhasználású személyi kölcsön – igénylés és feltételek

Természetesen az OTP Bank kínálatában is megtalálható a szabad felhasználású személyi kölcsön, amelyet az alábbi kondíciókkal vehetsz fel:

 • A felvehető kölcsönösszeg 500 000 -8 000 000 Ft.

 • A választható futamidő legalább 24, maximum 84 hónap (7 év).

 • A THM 8,70 - 22,90% között mozog

Az OTP Bank fix kamatozás mellett kínálja a személyi kölcsönt, így nem kell a kamatkockázattól tartanod, végig megegyező nagyságú törlesztőrészleteket fizetsz majd. A hitel szabadon felhasználható, azaz nem kell elszámolnod a bank felé arról, hogy mire költötted a hitelt.

Melyek az igénylés feltételei, ha OTP-s személyi kölcsönt akarsz?

Az OTP Bank személyi kölcsönét akkor igényelheted, ha

 • elmúltál 21 éves és nem leszel 70, mire lejár a futamidő (ekkor adóstárs segíthet),

 • állandó magyarországi lakcímed van,

 • van legalább hat hónap munkaviszonyod, amelyből hármat legalább a jelenlegi munkahelyeden szereztél,

 • hiteligényléshez szükséges rendszeres minimum jövedelem nettó 100 000 forint,

 • nyugdíjas igénylőknek legalább 75 000 forint jövedelmet kell igazolni,

 • a KHR negatív listáján való részvétel természetesen kizáró ok,

 • a fentebb részletezett dokumentumokkal rendelkezel.
   

Akkor van a legegyszerűbb dolgod, ha alkalmazott vagy és a banknál vezeted a folyószámlád, amelyre a fizetésed érkezik legalább hat hónapja. Ekkor mindössze a személyazonosító dokumentumokra van szükség, ha a bank nem kér további igazolásokat. Más esetben 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás is kelleni fog vagy az utolsó 3 havi bankszámlakivonat, amelyen szerepel a rendszeres jövedelem. 1 millió forint feletti igénylés esetén címedre vagy nevedre szóló telefonszámla és befizetési igazolás is kelleni fog, amiből a bank megállapítja, hogy rendszeresen és időben fizeted a számláidat.

Egyéni vállalkozóként az igazolványokon túl tevékenység folytatására kiadott engedélyre és NAV által kiállított, utolsó üzleti évről szóló jövedelemigazolásra van szükség. Ez utóbbitól eltekint a bank, ha itt vezeted a folyószámlát.

Nyugdíjasként ne felejtsd otthon a nyugdíjas igazolványt vagy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tárgyévi értesítőjét, vagy annak 30 napnál nem régebbi igazolásának másolatát.

Őstermelők és kistermelők szintén NAV-os jövedelemigazolás leadásával kezdhetik az igénylést az őstermelői igazolvány bemutatásával együtt. Ügyvédek esetében kamarai tagságot igazoló dokumentum is kelleni fog.

Nem probléma az sem, ha külföldön dolgozol, ekkor is ugyanazok a általános szerződése feltételek vonatkoznak rád, legfeljebb a munkáltatói igazolásod hiteles fordítására is szükség lesz. Az sem hátrány, ha csak határozott idejű munkaszerződésed van, igaz, ekkor csak akkora lehet a maximális futamidő, mint ahány hónapra a szerződésed szól.

Természetesen a bank kérhet további dokumentumokat tőled, amennyiben a hitelbírálat során úgy ítéli meg, hogy arra még szükség van.

Fontos tudnod, hogy ha nem vagy a bank ügyfele, az igényléshez nyitnod kell egy bankszámlát, amelynek természetesen havi költségei vannak.

 

Igényléstől a szerződés lezárásáig – hogyan működik a személyi kölcsön?

Az egész folyamat három egyszerű lépésben összefoglalható, amely alapján neked is egyszerű és átlátható lesz az egész hitelfolyamat:

 1. Igénylés: telefonon, a bankfiókban vagy online is megindíthatod a hiteligénylés folyamatát. A bankfiók munkatársa vagy a rendszer algoritmusa elvégez egy nagyon gyors előszűrést. Ez alapján megállapítható, hogy igényelhetsz-e egyáltalán kölcsönt. Ez nem vesz igénybe többet pár percnél. A bank munkatársával egyeztetett időpontban be kell menned a bankba és le kell adnod a fent részletezett dokumentumokat.

 2. Folyósítás: miután minden szükséges adat bekerült a rendszerbe, a bank hitelbírálatot végez. Ez szintén egy-két perc. Ha pozitív az eredmény és a konstrukció számodra is szimpatikus, a bank folyósítja a számládra a kölcsönösszeget. Az egész folyamat egy munkanapon belül is megtörténhet.

 3. Törlesztés: az OTP Bank által havonta automatikusan levonódik a törlesztőrészlettel megegyező összege a folyószámládról, ezért figyelj arra, hogy mindig legyen elég pénz a számládon. A törlesztés alatt van lehetőséged előtörlesztésre, vagy végtörlesztésre, azaz a tartozás teljes visszafizetésére is.
   

Ahogy írtuk, az igénylés nem csak telefonon és személyesen a bankfiókban történhet! Az OTP Bank lehetővé teszi – ma már nem csak ügyfeleinek – hogy OTPdirekt internetbankon keresztül online igényeld a hitelt. A 100 százalékig digitális megoldással az igényléstől számítva 1 órán belül a számládon lehet a pénz. Az OTP Bank online hiteligénylési lehetőségéről és a lépésekről itt írtunk részletesen.
 

Problémás a visszafizetés? Van megoldás!

Felmondtak neked? Az OTP Banknál van lehetőséged fizetési haladékot kérni, ha valamilyen oknál fogva nem tudod befizetni az adott törlesztőrészletet. Fontos, hogy probléma esetén minél hamarabb vedd fel a kapcsolatot a bankkal, hogy közösen megtalálhassátok a legjobb megoldást.

Ha nagy a baj, segíthet az OTP Bank Adósvédelmi Programja. Ennek részeként kérhető

 • futamidő hosszabbítás, más néven prolongáció,

 • törlesztés csökkentése átmenetileg, majd új törlesztőrészlet kalkulálása,

 • a két megoldás kombinálása,

 • ha túl nagy a teher, adósságrendező hitel felvételére is van lehetőség.

Tesco személyi kölcsön

Változás! A Tesco Személyi Kölcsön termékek 2020. április 6. óta nem igényelhetők. 

Létezik hitel munkáltatói igazolás nélkül?

Egy dolgot mindenképp érdemes megjegyezni: a bankok rendszeres havi nettó jövedelem nélkül nem tudnak hitelt adni.

 

Elkerülhető a jövedelemigazolás, ha már jó ideje a hitelező bank ügyfele vagy. Ekkor ugyanis a folyószámlád alapján is meg tudja nézni a pénzintézet, hogy érkezik-e fizetés a számládra és mekkora. Nem minden bank dolgozik így, és ahol elérhető, ott is legalább hat hónapos kimutatás kell.

 

Provident kölcsön

 

Van olyan lehetőség a piacon, ahová nem kell munkáltatói igazolás, csak jövedelem. A Provident jelenleg megelégszik egy bankszámlakivonattal. Itt a három hónapos munkaviszony sem feltétel, elég egy olyan kivonat, amelyen szerepel, hogy egy havi bért már kaptál.

Ha nem tudod fizetni a törlesztőt

Számtalan adódhat olyan élethelyzet, amelyek miatt problémás vagy nem kivitelezhető, hogy időben törleszd az aktuális havi törlesztőrészletet. Bármikor jöhet egy nem várt betegség, amely miatt hosszabb időre kiesel a munkából, vagy még súlyosabb helyzetben akár munka nélkül is maradhatsz, de egy baleset, súlyos sérülés is keresztülhúzhatja a számításaidat. Mit lehet ilyenkor tenni?

 

A legjobb, ha rendelkezel egy nagyobb tartalékkal az ilyen helyzetekre felkészülve, így akkor sem okoz gondot a törlesztés, ha átmenetileg nem tudsz pénzt keresni. Ha valami miatt mégis késve tudsz csak fizetni, akkor számolnod kell a késedelmi kamattal és további díjakkal is, így ha úgy látod, hogy gond lesz a törlesztéssel, a lehető leghamarabb értesítsd a bankot. Ha időben szólsz a problémáról, akkor könnyebben fogtok tudni közös nevezőre jutni a törlesztéssel kapcsolatban.  

Hitelfedezeti biztosítás

Hogy megelőzd a nehéz helyzeteket, hasznos lehet egy hitelfedezeti biztosítás, amelyet szinte minden kölcsön mellé felvehetsz. Ilyen biztosítást a hitelszerződésed mellé köthetsz, ha több van, akár mindegyikhez is. Segítségével a biztosító átvállalja bizonyos ideig a törlesztőrészleted fizetését, ha a biztosítási szerződésben foglalt káresetek következnek be. Jellemzően ilyen események:
 

 • munkahely elvesztése,
 • baleset vagy betegség miatt meghiúsuló pénzkeresés,
 • egészségromlás
 • haláleset.


Ez utóbbiak bekövetkezte esetén a teljes fennálló hiteltartozást is kifizetheti a biztosító. Munkahely elvesztése esetén a biztosító több hónapra vállalja át a kölcsön törlesztőrészletének fizetését, az időtartam hossza biztosítónként eltérhet, de nagyjából 3 és 12 hónap közötti időtartamra számíthatsz.

 

Általában a mindenkor esedékes havi törlesztőrészlet bizonyos százalékát kell kifizetned, így a szolgáltatás igénybevételével tovább nő a törlesztőrészleted is, viszont cserébe nyugodtan alhatsz: ha valami történik veled, a hitel miatt nem kell majd aggódnod.

 

Szintén jó megoldás a jövedelempótló biztosítás. Ennek fix havidíja van, és a kifizetett biztosítási összeg bármely célra szabadon felhasználható, nemcsak hiteltörlesztésre.
 

Előtörlesztés, végtörlesztés – hogyan tudhatod le hamarabb a személyi kölcsönöd?

Ha az átlagosnál kicsit több pénz áll a házhoz, megéri átgondolni, hogy az extra pénzt a hiteledbe forgatod vissza, ezzel rövidítve a futamidőt. A bankoknál lehetőség van előtörlesztésre, azaz egyben több törlesztő előre kifizetésére, vagy végtörlesztésre, azaz a hátralevő adósság egy összegben történő kifizetésére

 

Jellemzően 3 havi törlesztőrészlettől tudsz előtörleszteni, ennyi pénzzel kell rendelkezned. A bankoknak persze nem éri meg, hogy elesnek a későbbi kamatoktól, ezért az előtörlesztés és végtörlesztés díjjal jár. Személyi kölcsönöknél a legtöbb banknál az előtörlesztett összeg 1%-a az előtörlesztési díj, ha még több mint 1 év van hátra a futamidőből. Általában 0,5% a díj, ha kevesebb, mint 1 év van hátra a futamidőből.

 

A bankok bizonyos akciók keretében elengedhetik a díjakat, vagy csökkenthetik az előtörlesztés költségét.

Használd tudatosan – mire érdemes személyi kölcsönt felvenni?

Csak óvatosan a költekezéssel, mert a hitelt vissza is kell fizetni: ha bajban vagy és olcsóbb hitelre van szükséged a jelenleginél, a személyi kölcsön hitelkiváltásra is nagyszerű megoldás lehet. Cseréld le drágább hiteledet egy alacsonyabb kamatozásúra és vedd át újra az irányítást a pénzügyeid felett!

 

Ne felejtsd el! A Bank360 ajánlatait böngészve még egyáltalán nem biztos, hogy hitelhez is jutsz. Kalkulátoraink eredményei tájékoztató jellegűek. Rendszeres jövedelmeden és a hitelbírálaton múlik, hogy kaphatsz-e kölcsönt a banktól. Minél megbízhatóbb ügyfél vagy, annál jobb ajánlatot kaphatsz, a kockázatosabb ügyfelek azonban magasabb kamatfelár mellett kaphatnak kölcsönt.

Referencia THM példa - mit jelent ez?

A referencia THM feltüntetésére a hitelintézeteket a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény kötelezi - ezért olvashatsz a bankok weboldalán a termékek alatt néhány bekezdést, ahol példaszámításokkal mutatják meg a kölcsön legfontosabb paramétereit. A következő adatokat kötelezően fel kell tüntetniük:

 • hitelösszeg,
 • futamidő
 • hitelkamat mértéke,
 • hitelkamat típusa (rögzített hitelkamat, változó hitelkamat vagy mindkettő),
 • teljes hiteldíj mutató (THM),
 • termék értékesítéséhez vagy szolgáltatás nyújtásához kapcsolódó halasztott fizetés formájában nyújtott hitel esetén a termék vagy szolgáltatás készpénzára és az önrész, valamint
 • a fogyasztó által fizetendő teljes összeg és a törlesztőrészlet összege.

A reprezentatív példákban a bankoknak meghatározott hitelösszegre és futamidőre kell számolniuk, a hitelkamatot pedig két tizedesjegyig ki kell írniuk. A referencia THM példák bankonként eltérőek, igazodva egy adott termékhez. Ezek az alapadatok, amelyeket minden banki oldalon megtalálsz:

Személyi kölcsön reprezentatív példa: kölcsön összege 500 000 Ft, kölcsön futamideje 36 hónap, ügyleti kamat mértéke 6,95%, Teljes Hiteldíj Mutató (THM) értéke 7,97%, hitelkamat típusa fix, havi törlesztőrészlet 15 453 Ft, kölcsön teljes díja 63 590 Ft, fizetendő teljes összeg (törlesztőrészletek összege) 564 590 Ft.

Járulékos díjak a Bank360.hu-n

A Bank360.hu az ügyfelek felé semmilyen díjat, vagy költséget nem számol fel a weboldal, valamint a weboldalon megtalálható kalkulátorok használatáért. A https://bank360.hu használata az ügyfelek számára ingyenes.

Bank360 hitelkalkulátor:

A hitelkalkulátor az aktuális banki hirdetményekben szereplő kondíciókat veszi figyelembe. A hitelek egyes paraméterei, feltételei eltérőek bankonként, ezért a további részletekről érdemes a bank oldalán meggyőződni. A célunk az, hogy egy átlátható és összehasonlítható listában mutassuk be a banki termékeket, ezért minden esetben a kiválasztott keresési paraméterek alapján az elérhető legkedvezőbb hitelajánlatot jelenítjük meg a listában. A keresés során ki lehet választani a futamidőt és a hitelösszeget, valamint érdemes megjelölni, ha a havi nettó jövedelmed 250.000,- forint felett van, mert sok banknál innen indulnak az akciós kölcsönök. Ezen kívül, ha vállalod, hogy a jövedelmed az adott bankban utalod további kedvezményeket is kaphatsz. A hitelajánlatokat sorba tudod rendezni bank, törlesztőrészlet, THM és teljes visszafizetendő összeg szerint is. Egyes bankok alkalmaznak ügyfélminősítés (scoring) alapú árazást, de mivel a banki ügyfélminősítés nem publikus ezért mi a legjobb ügyfélminősítéshez tartozó kondíciókat szerepeltetjük az ajánlati listában. A maximum THM mértéke nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt értékét. A maximum THM 2021. 01. 01. óta 24,6% - a jegybanki alapkamat 2020. 07. 22. óta 0,6%, a 2020. végéig tartó THM-plafon miatt 2021. 01. 01. óta él ez az érték.

Gyakori kérdések

 

Van felső korhatára a személyi kölcsön igénylésnek?

 

A személyi kölcsön igénylésnek nincs felső korhatára, de bankonként változik, hogy milyen életkor után írják elő az adóstárs bevonását.

 

Hogyan lehet személyi kölcsönt igényelni internetbankon keresztül?

 

Ha ügyfele vagy egy banknak, általában a bank internetes felületén vagy a banki alkalmazáson keresztül tudsz személyi kölcsönt igényelni pár kattintással. Ha még nem vagy ügyfele a banknak, de van lehetőség az online igénylésre, általában a weboldalon keresztül tudod elindítani az igénylési folyamatot.

 

Feltétele a személyi kölcsön igénylésnek, hogy a hitelező banknál vezetett fizetési számlára érkezzen a jövedelmem?

 

Nem minden esetben, ez bankfüggő. Ugyanakkor a bankok kedvezményt adhatnak, ha a jövedelmed a náluk vezetett számlára érkezik.

 

Hogyan igényelhetek személyi kölcsönt ha GYES-en vagy GYED-en vagyok?

 

Csak akkor igényelhetsz személyi kölcsönt, ha a GYES illetve GYED mellett van más havi rendszeres jövedelmed. Ilyen lehet például a munkabér vagy vállalkozásból származó jövedelem. A személyi kölcsön igénylésnél elfogadható jövedelmekről ebben a cikkben írtunk részletesen.

 

Milyen feltételekkel lehet személyi kölcsönt igényelni határozott idejű munkaszerződéssel?

 

A legtöbb bank maximum olyan hosszú futamidőre ad személyi kölcsönt, amennyire a  határozott idejű munkaszerződés szól. Egyes határozott idejű munkaszerződések kivételek a szabály alól. Ilyen például a tanárok vagy katonák munkaszerződése, ha azt már meghatározott számú alkalommal meghosszabbították vagy a munkáltató egy úgynevezett szándéknyilatkozattal alátámasztja a jövőbeni foglalkoztatási szándékot. Egyes bankoknál viszont akár kizáró ok is lehet a határozatlan idejű munkaszerződés hiánya.

 

Hogyan lehet módosítani a törlesztőrészleten?

 

A legtöbb banknál szerződésmódosítással lehet változtatni a törlesztőrészlet összegén. Sok bank előír minimális időtartamot, melynek el kell telnie az igénylés után, és feltételként szabja meg legalább az első havi törlesztőrészlet befizetését. Sok esetben új minősítést ad a bank, mert megváltozott az állapot a hitelbírálathoz képest.

 

Hogyan fizethetem be a törlesztőrészletet?

 

Erre több megoldás létezik. A legegyszerűbb, ha a bank csoportos beszedési megbízással vonja le a havi törlesztőt a bankszámládról. Lehet utalni is, és be lehet fizetni a törlesztőt a pénztárban vagy sárga csekken is, ennek azonban külön díja lehet. Ügyelj arra, hogy a törlesztőrészlet fizetésének napja minden hónapban ugyanaz a nap - érdemes olyan napra időzíteni a törlesztést, amikor még biztosan van elég fedezet a számládon.

 

Megváltoztathatom a törlesztőrészlet fizetésének napját?

 

A legtöbb banknál igen, de ez általában szerződésmódosítással jár. Szintén feltétel, hogy meghatározott idő elteljen a kölcsönigénylése óta, illetve az első havi törlesztőrészletét be legyen fizetve.

 

Mit jelent a túlfizetés?

 

Túlfizetés akkor keletkezik, amikor az éppen havi törlesztőrészleten és díjakon felül érkezik pénz a hitelszámlára. Ezek nem számítanak automatikusan előtörlesztésnek, azt minden esetben külön és előre kell jelezni a bank felé. 

 

Miért kaptam túlfizetésről banki levelet?

 

Mert egyszerre több törlesztőrészletet fizettél be, vagy többet fizettél mint ami a havi törlesztőrészlet. Az előtörlesztést vagy végtörlesztést előzetesen külön kell jelezni a bank felé.

 

Készpénzben is kérhető a személyi kölcsön?

 

Néhány pénzügyi intézet, például Provident folyósít készpénzben is személyi hitelt, de a legtöbb bank a bankszámládra utalja a kölcsönt, sőt, van olyan bank, aki csak a nála vezetett számlára utalja ki a hitelösszeget.

 

Miért kell sokszor közüzemi számlákat bemutatni hiteligényléskor?

 

Mert a bank ezek alapján tud következtetni arra, hogy időben fizeted-e be az egyéb számláidat.

 

Mennyi késedelmi kamatot kell fizetni, ha kések a törlesztővel?

 

Ezt minden esetben a hitelszerződés szabályozza, amelynek meg kell felelnie a Magyar Nemzeti bank vonatkozó iránymutatásainak illetve a Ptk. vonatkozó jogszabályainak.

 

Mennyi idő alatt bírálja el a bank a személyi kölcsön igénylést?

 

Ez attól függ, hogy a banknál vezeted-e a folyószámlád és mióta érkezik oda a havi rendszeres jövedelmet. Vannak kötelező elemek a hitelbírálat során, mint például a KHR-lista lekérdezés. Ha ez megvan, ideális esetben a hitelbírálat akár perceken belül is megtörténhet, aha legalább három, illetve hat 6 hónapja (ez bankfüggő) a hitelező bankhoz érkezik a havi rendszeres jövedelmed. Más esetben sem tart hosszabb ideig a folyamat két-három napnál.

Értékeld a Bank360 kalkulátorát!

4,45 / 9 426
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

X
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!