Erste személyi kölcsön bármilyen célra

5 dolog, amit feltétlenül tudnod kell, ha személyi kölcsön felvételét tervezed!

Veres Patrik Bank360 pénzügyi szakértő Veres Patrik
2018.03.23
Frissítve: 2018-04-16 Létrehozva: 2018-03-23
904289


Amennyiben hitelfelvételt tervezel, de nem szeretnéd, hogy a bankod mondja meg, mire költheted a kapott összeget, vagy olyan előre nem tervezett kiadással szembesülsz, amihez hirtelen van pénzre szükséged, a személyi kölcsön ideális választás lehet, ám nem árt, ha tisztában vagy néhány alapvető dologgal, mielőtt beugrasz az első bankfiókba.
 

A hitelfelvételre jogosultak köre
 

Személyi kölcsönt minden cselekvőképes, természetes személy igényelhet, aki megfelel az adott pénzintézet hitelezési feltételeinek, illetve akit a bank a hitelelbírálás folyamán hitelképesnek minősít.
 

A kiválasztott bank első dolga, hogy leellenőrzi, szerepelünk-e a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján. A listára elsősorban akkor kerülhetünk fel, ha hátralékunk meghaladja a mindenkori minimálbér összegét, illetve ez az állapot folyamatosan, legalább 90 napig fennáll.
 

Tehát ameddig hátralékunkat nem rendeztük, vagy a bank, mely felé tartozunk nem érvényesítette követelését rajtunk, addig biztos, hogy személyi kölcsönt sem kapunk.
 

Azt is fontos tudni, hogy nem csak annál a banknál igényelhetünk személyi kölcsönt, ahol a folyószámlánkat vezetjük, azonban a fenti feltételeknek így is meg kell felelnünk minden esetben.
 

Dolgozni – dolgozni – dolgozni: A munkaviszonyunk hossza
 

A hitelbírálat egyik szempontja az igénylő jelenlegi munkaviszonyának hossza. A huzamosabb ideje egy helyen dolgozó hiteligénylőt a bankok megbízhatóbb ügyfélnek tekintik, így minél régebb óta vagyunk jelenlegi munkahelyünkön, annál kedvezőbb mutatókkal számolhatunk. Ahogy az alábbi kalkulátoron is látszik, a folyamatos, éppen élő munkaviszony minimum ideje legalább három hónap. Nyugdíjasok esetében a bankok ezt a feltételt nem vizsgálják.
 

Életkor
 

A legáltalánosabb alsó küszöb a betöltött 18. életév, azonban jellemzően a maximális érték is meg van szabva. Ez utóbbi nem az igénylés pillanatában vizsgálandó, hanem a majdani teljesítés idejéhez viszonyítva kell számolni. Ez a feltétel  bankonként ugyancsak eltérő lehet, melyet manapság a legtöbb ajánlatnál szintén ellenőrizhetünk.
 

Havi fix
 

A felvenni kívánt kölcsön paramétereit talán a havi jövedelmünk befolyásolja a leginkább. Az ajánlatok többsége a havi minimum jövedelmet 100.000 forint körüli összegben határozza meg. Természetesen egyes ajánlatok már ennél is alacsonyabb, akár 80.000 forintos minimumot is elegendőnek tartanak, ebben az esetben azonban szinte biztosan társigénylővel együtt kell igényelnünk, hogy megkapjuk a kívánt összeget.
 

A maximális hitelösszeg
 

A személyi kölcsön hagyományosan a pár milliós hitelösszegek felvételéig terjed. Ennek egyik oka, hogy a kölcsön egyedüli biztosítéka az igénylő jövedelme, ingatlan- vagy egyéb fedezet nem kerül bevonásra, tehát a bank nagyobb kockázatot vállal.
 

Fontos azonban tudnunk, hogy a piacon előre gondolkodó, innovatív bankok már akár 10.000.000 forintos maximális hitelösszeget is folyósítanak, mely a hasonló értékű hitelekhez képest is őrzi két óriási előnyét: a szabad felhasználhatóság adta szabadságot, és hogy a felvételhez nincs szükség jelzálogra.


Tájékozódjon!
 

Amennyiben a célok tiszták, már csak az információszerzés és a tervezés áll előttünk. A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében elemi érdekünk, hogy tisztában legyünk az adott személyi kölcsön sarokszámaival. A megfontolt döntést támogató bankok alábbihoz hasonló kalkulátor oldalain nem csak megtervezhetjük a hitel esetleges felvételét, de személyes visszahívást is kérhetünk, mely során az adott termék ügyintézője készségesen  válaszol minden felmerülő kérdésünkre.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük,
a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
lead sikeresen elküldve