Több tényezőn múlik, mennyi hitelt kaphatsz

Mennyi hitelt kaphatok?

Több tényezőn múlik, mennyi hitelt kaphatsz

Mennyi hitelt kaphatok?

Veres Patrik
2017-09-11 Frissítve: 2022-01-18
2017-09-11 Frissítve: 2022-01-18
376130

Miután kiszámolta a hitelkalkulátor, hogy melyik a legkedvezőbb kölcsön a számodra, pár dolgot még tudnia kell a banknak, mielőtt a pénzedhez jutsz. Amikor hitelt igényelsz, a bankok hitelbírálatot végeznek. Ez azt jelenti, hogy ellenőrzik a hitelképességedet és a hitelezhetőségedet.  Magyarul kiderül, hogy kaphatsz-e kölcsönt az anyagi körülményeid alapján, és ha igen, mennyit.

 

Mi történik a banki hitelbírálat alatt?

 

A hitelbírálat során kiderül, mekkora a hitelezhetőségi limited. Ez mutatja meg, mekkora az a havi törlesztőrészlet, aminek a kifizetésére még képes vagy. A maximálisan felvehető összeg függ attól, mekkora a jövedelmed, mennyi pénzt tudsz problémamentesen visszafizetni. Minden hitelbírálatnak alapvető eleme a jövedelemvizsgálat, amely során megvizsgálják, mekkora törlesztőrészletet bír még el a fizetésed.

A Magyar Nemzeti Bank Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatója (JTM) szerint az összes igazolt és a bank által figyelembe vehető jövedelmek maximum 50 százalékig terhelhetők a havi törlesztőrészlet kifizetésével. Ez a mérték 60 százalékra emelkedik, ha az összjövedelem eléri a 400 000 forintot. A bankok azonban jellemzően inkább csak 30-40 százalékig engedik a jövedelem terhelését. A JTM-et egyébként úgy számolják, hogy az összes havi adósságot (jelenlegi törlesztőrészlet és ha vannak, akkor a korábbiak is) elosztják az igazolt havi nettó jövedelemmel. Amennyiben nem elég az az összeg, amennyit a bank kölcsönadna neked, lehetőséged van adóstárs vagy ingatlanfedezet bevonására, amivel a hitelösszeg is növelhető.

 

Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM) példa


Nézzük meg egy konkrét példát, hiszen fontos, hogy te is megismerd a folyamatot! A hiteligénylés során a háztartás tagjainak közösen igazolt jövedelme 340 000 forint. A pénzintézet a KHR-ben megnézi, hogy van-e máshol hiteletek, mekkora a törlesztőrészlet, amit fizettek (ha van egyáltalán). Mivel kevesebb mint 400 000 forint az igazolt jövedelmetek, ezért legfeljebb havi 170 000 forintos törlesztőrészletet engedélyez számotokra a jogszabály alapján a pénzintézet. Ha a hitelösszeg havi törlesztése még belefér ebbe a keretbe, akkor nincs akadálya a hitelfelvételnek. 

Ha már tudod, mekkora törlesztőt tudsz bevállalni, egyszerűen megtalálhatod a legkedvezőbb kölcsönt: a személyi kölcsön kalkulátor csak a legjobb ajánlatot listázza bankonként!

Ha kisebb összeg is elég a céljaid eléréshez, jól jöhet egy szabad felhasználású személyi kölcsön. 2019-re is alacsony kamatokat várnak az elemzők, így több kiemelkedően kedvező ajánlattal is találkozhatsz: A CIB Előrelépő kölcsönével most másfél millió forintot vehetsz fel 5 éves futamidőre végig fixált kamatokkal. A THM 11,73 százalék, a havi törlesztő pedig 32 720 forint. Akár 8 százalék alatti THM is lehetséges a Sberbank Fair Expressz hitelével, hiszen a bank árgaranciát nyújt a kölcsöneihez, így biztosan a legalacsonyabb kamatokat kaphatod. Ha nagyobb összegre van szükséged, mondjuk 5 millió forintra, az Erste Most személyi kölcsön már 8,77 százalékos THM-mel a tiéd lehet, ha nettó 250 000 forint feletti fizetésedet a banknál parkoltatod. A havi törlesztő így végig 87 642 forint. Ekkora összegnél is árgaranciás a Sberbank Fair Plusz személyi kölcsöne, amelyet 8 százalék alatti THM-mel vehetsz fel. 
 

Lakáshitel vagy személyi kölcsön?

 

Az is fontos, hogy milyen céllal szeretnél a pénzhez jutni. Ha lakáscélú a hitel, általában nagyobb összeget kaphatsz, mintha szabad felhasználású volna. A bankok ugyanis kockázatosabbnak tekintik a szabad felhasználású hiteleket, hiszen a hitelcél nem ellenőrizhető. A döntésben segít neked a lakáshitelkalkulátor: néhány kattintás és látni fogod, melyek a legjobb és legolcsóbb banki ajánlatok.

 

Ingatlantól is függ a lakáshitel nagysága
 

Emellett attól is függ a hiteled nagysága, hogy mekkora a fedezetként felajánlott ingatlan hitelbiztosítéki értéke, ha jelzáloghitelt akarsz felvenni. Ennek megállapításához a bank értékbecslést alkalmaz, amely során felmérik a felajánlott ingatlan értékét. Egy 2015-ös rendelet szerint egy ingatlant forgalmi értékének (azaz hogy mennyiért kelne el az ingatlanpiacon) maximum 80 százalékáig lehet jelzáloggal terhelni. Ez egyben tehát azt is jelenti, hogy a jelzáloghiteleknél önrészre is szükséged lesz, a bank jellemzően 20 százalék "saját pénzt" kér hitelcélhoz.

Ha például ötmillió forint jelzáloghitelre van szükséged, nagyon kedvező kamatozás mellett veheted fel a Budapest Bank Egyenlítő hitelét kevesebb mint 3 százalék THM-mel. A futamidő 10 év, a törlesztőrészlet havi 49 491 forint, változó kamatozás mellett. A Gránit Bank Gránit lakáshitele több kedvezményt is nyújt időszakos akcióban, így még olcsóbb lehet a kölcsön. A THM 3,15 százalék, a havi törlesztő a 10 éves futamidő esetében 48 350 forint változó kamatozás mellett. Nagyobb összegből akarod megvalósítani lakáscéljaidat? Az Erste Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelével 20 000 000 forintot is felvehetsz 20 évre kiszámítható törlesztőrészletekkel. Nettó 250 000 forintos fizetéssel, hat hónapos kamatperiódussal most 2,56 százalékos THM-mel igényelheted a kölcsönt. A törlesztőrészlet 106 273 forint havonta, a kamatperiódus 6 hónap.


Minden hitelfelvétel előtt érdemes utánajárni, hogy mekkora összeget milyen futamidőre és milyen feltételek mellett kaphatsz, és mindenképpen szánj időt arra, hogy jól átgondolt, megalapozott döntést hozz!

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!