Egyre kevesebben a KHR feketelistáján, a negatív adóslistán

KHR: fogynak az adósok a rettegett feketelistáról

Egyre kevesebben a KHR feketelistáján, a negatív adóslistán

KHR: fogynak az adósok a rettegett feketelistáról

Veres Patrik
2017-07-19 Frissítve: 2021-08-19
2017-07-19 Frissítve: 2021-08-19
252674

Egyre kevesebb a nyilvántartott mulasztásos adós a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, korábban BAR-lista) negatív adóslistáján – derítette ki a Világgazdaság. A passzív státuszúak közül júniusra már kevesebb mint kétmillióan voltak a listán, ami 123 ezerrel kevesebb a 2016 véginél.
 

A fennálló tartozással rendelkezők száma, tehát az aktív KHR-esek száma is csökken: 1,72 milliót érték el idén júniusban, szemben a 2016 végi 1,78 millióval.
 

A lap szerint egyrészt az az oka a 2014 óta tartó csökkenésnek, hogy egyre fegyelmezettebben fizetjük a hiteleket, másrészt pedig azért, mert a nemfizető adósok tartozásaitól megszabadulnak a bankok, így a KHR-ből is kikopnak idővel. Összességében viszont még az 1,72 millió aktív mulasztás is soknak számít, a becslés szerint ez az összes lakossági hitelszerződés közel negyedét teszi ki.
 

Nem tudunk leállni a hitelfelvétellel?
 

Szintén árulkodó adat, hogy a mérleg másik serpenyőjében, a pozitív adósok listáján folyamatos a bővülés, azaz egyre több magánszemély szerepel a listán, egyre többen vesznek fel hitelt. Júniusban 5000 adós híján már 5 millióan voltak, ez 14 ezerrel több a tavalyi év végéhez képest. Ezzel együtt a szerződések száma is nő: és júniusra már elérte a 9,57 milliót, amelyből 7,52 millió volt a fennálló szerződés. Az élénkülő hitelezésről a Bank360 is kérdezte a hazai kereskedelmi bankokat; egyöntetű véleményük volt, hogy a felpörgött hitelezés kitart 2018 végéig, aztán lassulás következhet.
 

A legnépszerűbb hiteltermékek a bankok és a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint is személyi kölcsönök és a lakáshitelek: az idei évben májusig 227,8 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel a háztartások, amely 35 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.
 

Így kerülhetsz fel te is a KHR listájára
 

A bankok által közösen fenntartott listára mindenki felkerül, akinek van valamilyen hitelszerződése. A bankok a rendszer alapján szűrik ki, hogy ki milyen adós, és ennek fényében kínálnak fel ajánlatot, vagy zárkóznak el a hitelezéstől. A rendszer egyszerre védi a bankokat a nemfizető hitelesektől és az ügyfelet a felelőtlen hitelfelvételtől.
 

Ahhoz, hogy végleg elvágd magad a hitelfelvétel lehetőségétől, több kritériumnak is teljesülnie kell. A Bank 360 KHR összefoglalójából kiderül, hogy 90 napon keresztül a mindenkori minimálbérnél magasabb lejárt tartozással kell rendelkezned, hogy a negatív adóslistára kerülj. Még így is hitelre van szükséged? Van olyan hitelintézet, amelyik tud segíteni: aktív és passzív KHR-nél a Providentnél érdemes kopogtatni. A legjobb konstrukciókért pedig keresd fel a Bank360 kalkulátorait.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!